top of page

Verdiğim Kiloları Neden Geri Alıyorum?


Aşırı yeme alışkanlığı olan çoğu kişi, kendilerinde ''irade sorunu'' olduğunu düşünür. Fakat bu doğru değil! İştahınızı kontrol edemiyorsanız, bu irade sorununuz olduğunu göstermez. Sorun, yemek yerken aslında yemek yemediğimizdir. Ne yediğimizi, tadını ve yemekten zevk almayı unutuyoruz. Beyin bu unutkanlığı ''açlık'' olarak tanımlar ve bu da bizi daha fazla yemeye zorlar.

Kilo almak ve kilo verememek...

1) Kilo verme programlarıyla kilo verenlerin yaklaşık %98'i 1-2 sene içerisinde verdikleri kiloyu geri alırlar. Verdikleri kiloyu koruyan %2'lik kısma bakıldığında tek bir ortak yönleri olduğunu görüyoruz. Hayat hikayelerinde güçlü bir nokta değişti. Bu yeni bir kariyer, sorunlu bir ilişkiyi bitirip yeni ve pozitif olanı kucaklamak, yeni bir şehre taşınmak veya kim olduklarını, yaşamın nasıl sürdürüldüğü hakkındaki inanışlarının değişmesi olabilir.

2) Herhangi bir öğünde metabolik gücümüzün (vücudun sindirim ve kalori yakma yeteneği) %40-60'ı sindirimin ''sefalik faz''ıyla ilgilidir. Sefalik faz, yiyeceklerin koklanması, düşünülmesi, görülmesiyle başlar. Yeme sırasında ne yediğimize dikkat etmezsek, yiyecekleri %40-60 oranında metabolizedebiliriz - çarpıcı bir istatistik! Yavaş yemek, önemli bir faktördür. Verdiğiniz kiloyu geri almak istemiyorsanız bunu düşünün.

3) Ne zaman yemek yediğimiz de ne yediğimiz kadar önemlidir. Buna ''Bio-Sirkardiyen Beslenme'' denir. Basitleştirirsek, insanlarda kalori yakımının en verimli olduğu dönem saat 12.00-13.30 arasındadır. Bu yüzden pek çok geleneksel kültürde en önemli öğün öğle yemeğidir. Kısaca, beslenmeniz küçük bir kahvaltı, geçiştirilmiş bir öğle yemeği ve yoğunluklu akşam yemeği ise kilo alımı için uygun koşulları yaratıyorsunuz demektir. Verdiğiniz kiloyu geri almamak için, günlük beslenme rutininizi ayarlayın.

Bu yazıda, kilo verme ipuçları, verdiğiniz kiloyu geri alma nedenlerinden kısaca bahsettik. Kilonuzu korumak ve verdiğiniz kiloyu geri almamak için, beslenme uzmanınızın yönergelerini takip edin ve beslenmenize dikkat edin.

Uzman Diyetisyen Burcu TUNÇ

Sosyal medyada beni takip edebilirsiniz:

2.313 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page