top of page

Ketojenik Diyet Deneyimim


Kilo vermek ile ilgili hiçbir zaman problem yaşamadım. Çünkü yediklerime her zaman dikkat ederim. Yiyip de kilo almayan nadir kişilerden değilim! Çalışma düzenimdeki değişiklikle birlikte yaz sonuna doğru 2-3 kg aldığım için klasik diyetisyen diyetine başladım. Yaklaşık 1,5 ay kadar diyet yapıp aldığım 3 kiloyu verdim. Son zamanların modası ketojenik diyeti de ne zamandır denemek istiyordum. Ketojenik diyette karbonhidratlar kısıtlanır. Karbonhidratlar, vücudun enerji kaynağıdır. Vücuda karbonhidrat almazsanız vücut enerji üretmek için yağları kullanır. Bu beslenme şekli, diyete yeni başlayanların vücudunda ani değişiklik yarattığı için hızlı kilo kaybı ile başlar. Peki benim durumumda nasıl bir sonuç gösterecekti? Bunu merak ettim.

NELER YEDİM ?

Ketojenik diyeti uygulamak, ön hazırlık süreci ve mutfakta geçirilen saatler demek, çünkü diyet kısaca et-salata-yağ üçlüsünden oluşuyor. Ben besin değeri hesaplanmış hazır beslenmeyi tercih ettim. Çünkü biraz daha pratik olmaya ihtiyacım vardı. Bu hazır besinlerin yanına ketojenik diyette serbest diğer yiyecekleri de ekledim.

İlk gün haşlanmış yumurta ve yeşillik ile başladım. Ürünlerle uygulanan ketojenik diyet normal ketojenik diyetten biraz daha kısıtlı. Sebzelerde de yasaklar var. Sadece yeşillik, mantar ve kabak serbest. Domates yasak mesela ( ki ben çok severim). Öğle yemeğinde ürünün makarnasını yine biraz yeşillikle yedim. Makarna dediğime bakmayın. Makarna görünümlü protein. Yapısı biraz plastik gibi. Çiğ sebze ile pek iyi gitmedi. Sonraki gün ıspanak ve mantar ile sos yaptım. Daha lezzetliydi! Ara öğünlerde ürünün çikolata barı, krakeri, çikolata kremasını tükettim. Akşam Tavuk ve kabak yedim.

2. GÜNDE YAĞ KAYBI

İkinci günün sabahında kendimi biraz daha incelmiş hissediyordum. Karın kaslarım daha belirgin hale gelmişti. Karbonhidratlar vücutta su tutar. Karbonhidratsız beslenmeye başladığınızda vücutta sıvı kaybı olur. Özellikle karın bölgesinde incelme hissedersiniz. Bende olan da buydu. Bu sefer yumurtalı ve hindi fümeli omlet ile güne başladım. Öğle yemeğimde ürünlerden kekikli çöreğin arasına mantar ve kabak sote koyarak yedim. Kekikli çörek denilen ürünün yapısı bazlama gibi (biraz daha serti). Tüm ürünler karbonhidrat görünümünde ama aslında çok az karbonhidrat içeriyor. Bu günüm biraz daha zor geçti. Beyin asıl yakıtını kullanamadığından biraz daha yavaş çalışıyor.

AÇLIK HİSSETMEDİM

Normal beslenmemde azar azar sık sık beslenirim. 2-3 saatte bir acıkırım. Bu diyette bol protein ve lif aldığım için açlık hissetmedim. Yemek zamanım yaklaştığında biraz acıkıyor gibi oluyordum ama hiçbir zaman açlıktan gözüm dönmedi. Ama gün boyu sersem gibi hissettim. Ama açlıktan değil.

VİTAMİN-MİNERAL TAKVİYESİ

Diyet vitamin-mineral açısından yetersiz olduğu için diyet boyunca multivitamin tablet kullandım.

ŞİŞKİNLİK

İkinci gün öğleden sonra başlayan şişkinlik diyeti bırakana kadar geçmedi. Besin alerjim yoktur. Bağırsaklarım çok düzenli çalışır. Bu diyete başladığımda kabızlığın ne demek olduğunu ve ne kadar rahatsız hissettirdiğini deneyimledim. 1 aydır uyguladığım diyette karnım dümdüz olmuştu. Bu diyetin ikinci günü ile birlikte şişti ve inmedi. 2 gün sonra tatile çıkacaktım. Acaba hiç başlamasa mıydım diye düşündürdü. Ürünleri aldığım firma ile bu durumu görüştüğümde ilk 4 gün şişkinlik şikayetinin olduğunu ve daha sonra geçtiğini söylediler. Ben diyeti 5 gün uygulamayı düşünüyordum ama 6. gün tatile çıkacaktım. Şiş karınla tatile gitmek istemediğim için risk almadım. 4. günde diyeti bıraktım.

Fazla kısıtlı diyetin iyi yanı, yiyebileceğiniz besinler kısıtlı olduğu için daha rahat disipline girebiliyorsunuz. Canım birşeyler atıştırmak istediğinde dolaptan salatalık, biber alıp onları yedim. Market alışverişi ve öğün planlamak çok kolay oluyor. Dezavantajları ise, bir süre sonra hep aynı besinleri yemekten sıkılıyorsunuz ve iştahsızlık başlıyor. En kötüsü diyeti bırakma anı. Diyetten çıktığınızda canınız çoğunlukla karbonhidrat yemek isteyecektir. Ama verdiğiniz kiloları almamak için yasak besinleri kademeli olarak diyetinize eklemelisiniz. Ben diyeti bıraktıktan sonra 2 hafta kadar düşük karbonhidratlı diyetle beslenmeye devam ettim.

VE SONUÇ...

Diyete 50,9kg ve %19,1yağ oranı ile başladım. 4. günün sonunda tartı 49,6 kiloyu gösteriyordu. Yağ oranım ise %18,1. Yani 4 günü 1,3kg kilo kaybı ve 700gram yağ kaybı ile bitirdim. Tatilde de kontrollü beslenerek kilomu korudum. Kesinlikle daha az yemedim. Sadece karbonhidrat tüketimini sınırlı tuttum.

Ketojenik diyette vücutta karbonhidrat depoları tükendikten sonra yağ yakımı ile vücut enerji üretmeye başlar. Bu da ortalama 2-3 gün sürer. Ama ben bir süredir diyette olduğum için daha çabuk sonuç aldığımı düşünüyorum. Ketojenik diyetin bu kadar popüler olması sanırım her durumda sonuç vermesi. İyi yanları olduğu gibi kötü yanlarının da olduğunu unutmayın.

Ketojenik diyet ile ilgili daha fazla bilgi almak için youtube kanalımı ziyaret edebilirsiniz youtube.com/diyetisyenburcutunc


20.793 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page