Bahar ayları, tüm doğanın yeni başlangıçlara hazırlandığı bir dönemdir, insan vücudu da bundan nasibini alır. Uzun ve soğuk kış aylarından çıkmış vücut, havanın ısınması ve günlerin uzamasıyla daha zinde ve enerjik olmaya başlar. Bu döneme geçişte bir bocalama yaşayabilir, çoğumuz bunu Bahar Yorgunluğu olarak adlandırırz. Ancak bahar yorgunluğunun geçmesiyle, daha erken uyanmaya başladığımızı, daha zinde ve yaşam sevinciyle dolu olduğumuzu farkederiz. Havaların ne çok soğuk ne de çok sıcak olduğu bu dönemde, kişilerin motivasyonları ve konstantrasyonları da daha yüksek olur. Kısaca bahar, vücudunuzu kışın miskinliğinden arındırmak ve forma sokmak için en uygun zamandır. İlkbaharda forma girmek de işte bu sebeple daha kolaydır. Bir kere insan deli gibi motive oluyor değil mi?
Baharda doğal olarak gelişen yenilenme duygusu çoğu insanı fazla kilolarından kurtulmaya ve daha sağlıklı yaşamaya iter. Soğuk kış aylarında bünyemiz yağ depolamaya daha yatkınken, baharla birlikte bu değişir ve metabolizma kışın depolanan yağları yakmaya başlar. Sadece günlerin uzaması bile vücudun daha fazla enerji yakması için bir nedendir. İnsan vücudu karanlık olduğunda uyku moduna geçme eğilimi gösteriri, bu da otomatik olarak harcadığı enerjiyi düşürür. Su içme ve hareket etme isteği artar, tatlı ve ağır besinler yeme isteği azalır. Yeni meyve ve sebzelerin çıkmaya başlaması sağlıklı beslenme için insanları motive eder.
Peki vücudumuz forma girmek için bu kadar hazırken, biz ona yardımcı olmak için neler yapabiliriz;
Mutfağınızı Temizleyin!
Temizlikten kastım mutfakta vücudunuza zarar verdiğini düşündüğünüz tüm besinleri kaldırmak. İlkbaharın pozitif etkisi buraya da etki etsin. Ortadan kaldırılacaklar; beyaz şeker, un, hamur işleri, hazır yiyecekler ve gazlı içecekler olabilir.
Sağlıklı Yiyecekler Sahnede!
Artık mutfakta yeni yerler açıldığına göre bunları sağlıklı yiyeceklerle doldurmak lazım.
Pazara çıkın ve yeşil yapraklı gördüğünüz tüm sebzeleri alın. Mevsimine uygun meyveleri de ihmal etmeyin. Bunları öğün aralarında tüketeceksiniz. Tam tahıllı ekmek çeşitleri, bulgur ve kepekli makarna da iyi karbonhidrat alternatifleridir.
Sağlıklı İçecekler de Cabası!
İçecek olarak soda ve maden suyu tercih edin ve en önemlisi kendinize günlük bir tablo oluşturun. Bu beslenmenizde yanlış olarak gördüğünüz bir madde üzerinde olabilir. Örneğin, Su İçmek. Her gün hedefinize ulaşıp ulaşmadığınızı tablonuzda işaretleyin. Bu şekilde bir alışkanlığı oturttuktan sonra ikinciye geçin.
İlkbaharda forma girmek daha kolay, yalnız burada gerçekçi hedefler belirlemek ve doğru seçimler yapmak çok önemlidir. Bazen doğru bildiğiniz şeyler aslında vücudunuz için zararlı olabilir. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek için en doğrusu diyetisyeninizden yardım almaktır.
Uzman Diyetisyen Burcu TUNÇ
Sosyal medyada beni takip edebilirsiniz: